دانستنی‌های فیلتر

filterبه منظور آشنایی با نحوه عملکرد فیلتر روغن و هوای خودرو بهتر است نمونه هایی از انواع فیلتراسیون و مزایای این عمل در طبیعت را دانست برای همین منظور ،جالب است بدانید که بدن انسان مجهز به یک میلیون فیلتر است و می‌تواند سم‌زدایی بدن را به بهترین نحو انجام دهد. بدن ساختار مطمئنی دارد که می‌تواند سموم و آفت‌های موجود را دفع کند.در بدن ما کلیه، وظیفه مهم سم‌زدایی را به عهده دارد کلیه با ظرفیت فوق‌العاده‌ای که دارد این کار را به بهترین نحو انجام می‌دهد. درواقع کلیه ها حاوی یک میلیون فیلتر هستند که در این سیستم توسط فیلتر بدن (کلیه ها) ،1/3 لیتر خون در هر دقیقه پاکسازی می‌شود.پاکسازی خون به قدری اهمیت دارد که اگر این اتفاق نمی‌افتاد، بدن ما به سرعت از سموم پر شده و منجر به مرگمان می‌‌شد. به همین دلیل افرادی که ضعف کلیوی دارند مجبور به دیالیز و تعویض خون هستند.فیلتر روغن موتور همانندکلیه بدن انسان، وسیله ای است که ناخالصی های شناور در روغن را جذب می کند تا ازآسیب رسیدن به موتور خودرو جلوگیری گردد.فیلتر هوا ی بدن انسان همان ششها و نایژه های موجود در آن می باشد که وظیفه فیلتراسیون هوا را بر عهده دارد . علاوه بر اینکه که خون وظیفه ی رساندن اکسیژن جهت احتراق و سوخت و ساز در بدن دارد و رساندن اکسیژن هوای تصفیه شده به سلول های بدن از دیگر سازوکار آن است.این عمل مشابه ، پس از گذر هوا از فیلتر و تصفیه آن در موتور خودرو موجب احتراق بنزین در محفظه سیلندر در سر پیستون ها و محل شمع ها می گردد.

فیلتر هوا:

فیلتر هوا بایستی به حد کافی آلودگی ها را جذب کند. اما نباید آنقدر مسدود شود که توان مکش موتور را کاهش دهد. برای محترق شدن یک گالون سوخت در درون موتور ، 10000 الی 12000 گالن هوا از میان فیلتر هوا توسط موتور مکش می شود !!! این مقدار زیادی هوا است که ذرات فراوان موجود در آن جذب فیلتر می شوند ؛ به خصوص اگر خودرو در یک محیط آلوده یا جاده های خاکی حرکت کند. فیلتر هوا جلوی ذرات مختلفی مانند شن، ماسه گردو غبار، ذرات ریز لاستیک ماشین ها،‌دوده، رطوبت،‌گرده گیاهان و … می باشد.

فیلتر هوا در مسیر ورودی هوا به موتور قرار گرفته و از ورود این ذرات به داخل موتور جلوگیری می کند.اگر فیلتر هوا تعویض نشود ، تجمع ذرات آلوده سبب بسته شدن منافذ عبور هوا شده و جریان هوای عبوری از فیلتر محدود می گردد.کارایی فیلتر با جذب هرچه بیشتر ناخالصی ها کاهش می یابد. اما هنگامی که میزان آلودگی در درون فیلتر از حد معمول فراتر رود ، عبور هوا از میان آن سخت و سخت تر خواهد شد. در نتیجه موتور برای دریافت حجم هوای یکسان ، مکش شدیدتری انجام می دهد. تاثیر این امر بر واکنش دریچه گاز ، عملکرد موتور و مصرف اقتصادی سوخت قابل توجه است ( حجم هوای ورودی افت می کند ) . توصیه می شود به هنگام تعویض فیلتر هوا به هیچ عنوان داخل آن باد گرفته نشود چون فشار زیاد باد باعث از بین رفتن منافذ ورودی هوااز کاغذ شده وکارایی فیلتر را کاهش داده و عمل فیلتراسیون به درستی انجام نمی شود. ضمنا داخل محفظه فیلتر هوا به دلیل وجود ذرات گرد و غبار تمیز گردد.

فیلترهوای کابین :

فیلتر هوای کابین خودرو وسیله ای برای تصفیه ذرات گرفته شده از هوای ورودی مدخل سیستم تهویه خودروی شماست. این قطعه به بهبود کیفیت و تصفیه هوای داخل خودرو از هرگونه آلایندگی و ناپاکی کمک میکند. فیلتر کثیف کابین خودرو باعث کارایی پایین سیستم تهویه و اتلاف توان کولر/ بخاری می شود . تهویه فیلتر هوای کابین در خودرو بسیار بااهمیت است زیرا با سلامتی سرنشینان ارتباط مستقیم دارد. فیلتر هوای کابین خودرو از موارد مهم سیستم تهویه خودرو میباشد چون باعث جلوگیری از ورود انواع میکروب-باکتری- گردوغبار و ذرات سربی معلق در هوا ، گرده گیاهان و انواع آلاینده ها و… می شود. از علائم تعویض فیلترهوای کابین خودرو بوی نامطبوع و تغییر رنگ صافی فیلتر و تغییرشکل ظاهری آن می باشد لازم بذکر است از گرفتن باد جهت تمیز کردن فیلتر کابین خودداری نمایید زیرا بااین عمل فیلتر خاصیت خود را از دست داده و کارایی مورد نیاز را ندارد.هزینه و وقتی که صرف تعویض فیلتر هوای کابین خودرو میگردد منجر به راحتی و سلامتی سرنشینان خودرو خواهد شد.

فیلتر های سوخت( بنزین-گازوئیل):

وظیفه این قطعه جلوگیری از ورود مواد زائد به سیستم سوخت رسانی است این قطعه سوخت را از آلودگی های جامد پاک سازی میکند وآن را در اختیار موتور جهت احتراق قرار میدهد. سوخت پس از پمپاژ از باک به فیلتر منتقل میشود .سوخت در دو مرحله تصفیه میشود:ابتداصافی پمپ و سپس صافی فیلتر ناخالصی ها را از سوخت جدا می سازد . سوخت خارج شده از فیلتر آماده احتراق می باشد و به سمت موتور هدایت می شود. بعد از مدتی که از عمر خودرو گذشته باشد، ممكن است مقادیر زیادی زنگ و آشغال درون باك سوخت خودرو جمع شده باشد. تعرق طبیعی و رطوبت داخل باك سوخت،می تواند موجب زنگ زدگی شود. هر بار كه سوختگیری انجام می شود، ممكن است مواد زائد دیگری وارد باك شود. تمام این عوامل می تواند باعث انسداد تدریجی صافی فیلترشود، بنابراین تعویض به موقع فیلترسوخت از بسیاری مشكلات پیشگیری خواهد كردو هزینه های اقتصادی شامل مصرف سوخت، استهلاک موتورخودرو و… را کاهش خواهد داد. هرچه فیلتر سوخت دیرتر تعویض گردد، مواد زائد بیشتری درون آن جمع شده و به تدریج مانع از جریان بنزین به سوی موتور می شوند. صافی سوختی كه تا حدودی كثیف شده است، معمولاً مقداری بنزین مورد نیاز موتور در حالت درجا یا با سرعت كم را از خود عبور می دهد، ولی در سرعت های زیاد یا دور موتور بالا، نمی تواندسوخت مورد نیاز موتور را تأمین كند. بنابراین، ممكن است خودروی شما در داخل شهر و زمانی كه با سرعت آرام حركت می كنید، خوب كار كند، ولی وقتی بخواهید با سرعت بالا در بزرگراه ها و اتوبان ها حركت كرده و سبقت بگیرید، موتور شتاب لازم را نخواهد داشت.

filter1فیلتر روغن:

فیلتر روغن در مسیر ورودی روغن به موتور قرار می گیرد و علاوه بر حفظ پاکیزگی روغن در شرایطی همچون : استارت اولیه ،فشارهای زیاد ناشی از رفت و آمدهای پی درپی و حرارت بالای موتور در زمان کارکرد طولانی و سرعت های بالا موجب کارایی مناسب روغن می گردد.

نداشتن مقاومت در برابر ورود روغن ،جدا سازی مطلوب ذرات ،قدرت جذب بیشتر آلودگی ها ، دارا بودن سوپاپ اطمینان با عملکرد مناسب ، محفظه کار آمد با قابلیت تحمل فشار بالا, آببندی مناسب در مجموع  از جمله مواردی هستند که در طراحی و ساخت فیلتر روغن باید مورد توجه قرار گیرند در فیلتر های بی کیفیت به دلیل استفاده از کاغذ نامناسب و یا وجود درز در محل اتصال کاغذ ،فیلتراسیون به درستی انجام نمی گیرد و به همین دلیل ذرات و آلودگی ها از فیلتر عبور نموده و به تدریج وارد موتور می شوند . این آلاینده ها با خراش دادن سیلندر و پیستون موجب آسیب جدی به موتور ماشین خواهند شد. در صورت عدم تعویض به موقع فیلتر روغن کاغذ مخصوص موجود در محفظه فیلتر پوشیده از جرم های مختلف شده و به سختی روغن را از خود عبور می دهد. در نتیجه فشار در سیکل روغن رسانی بالا رفته و در صورت عدم کنترل باعث ایجاد صدمه به پمپ روغن Pump) Oil )و عدم روغن کاری قطعات موتور می گردد. برای همین منظور تعویض فیلتر روغن با توجه به افزایش زمان کارکرد روغن موتورهای موجود در بازار که زمان تعویض آنها از 5000 تا 15000 کیلو متر کارکرد نیز نسبت به گذشته افزایش داشته است، توصیه می شود با تعویض هر بار روغن موتور فیلتر روغن نیز تعویض گردد. چنانچه فیلتر روغن به موقع تعویض نگردد ,منافذ عبوری روغن از کاغذ صافی مسدود شده که با بالا رفتن فشار ,سوپاپ اطمینان عمل کرده و روغن از مسیر دیگری که تصفیه انجام نمی شود عبور و از صدمه دیدن موتور جلوگیری می نمایند.اما همین روغن تسویه نشده به مرور زمان باعث آسیب های جدی به موتور خودرو می شود. عملکرد به موقع این سوپاپ در بسیاری از فیلتر ها  نادیده گرفته می شود. باز شدن بی موقع ( در فشارهای پایین ) موجب عدم فیلتراسیون و باز نشدن به موقع ( در فشارهای بالا ) موجب ایجاد صدمه بسیار جدی به موتور خواهد شد.مسیر عبور روغن باید دارای میزان معینی از روغن باشد . در همین راستا شرکت امان فیلتر در جهت بهبود کیفیت محصولات نسبت به دیگر رقبا تلاش کرده است.با افزایش کیفیت مواد اولیه همچون کاغذ, چسب, سوپاپ اطمینان ,واشرها و قطعات فلزی آهن با ضخامت بیشتر جهت تحمل فشار بالا و لوله داخل با جنس قلع یا گالوانیزه در جهت مقاومت در برابر رطوبت و زنگ زدگی, رنگ , چاپ و بسته بندی و مونتاﮊ قطعات با کیفیت بالا و …. رضایت هرچه بیشترمشتریان را جلب نماید.یکی از وظایف دیگر فیلتر روغن در زمان خاموش بودن موتور نگه داشتن روغن پشت صافی است و وظیفه ی نگهداری این میزان از روغن برعهده فیلتر روغن است.برای این منظور واشری درون فیلتر قراردارد که اجازه عبور روغن را از یک جهت به جریان روغن می دهد(مانع برگشت) . در صورت برگشت این جریان واشر مربوطه بسته و روغن از مسیر خارج نمی شود .در صورت عمل نکردن این واشر مسیر روغن در زمان خاموشی خودرو خالی شده و تا زمان پر شدن مجدد آن ( در حدود 1 ثانیه ) موتور بدون وجود روغن کار خواهد کرد .شاید این مدت زمان اندک به نظر برسد ولی باید دانست در هر بار استارت خودرو این اتفاق تکرار می شود و در مجموع ساعت های زیادی موتور بدون وجود روغن فعالیت خواهد کرد .و به مرور زمان باعث خسارت جدی به موتور خواهد شد. لازم به ذکر است ، روغن داخل فیلتر, که پس از باز شدن قابل رویت است .نگه داری آن به عهده موتور خودرو می باشد و در زمان خاموشی این عمل بر عهده سوپاپ که در سیلندرموتورخودروقراردارد.

واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی امان فیلتر